dinsdag 30 september 2008

Gevulde nasi en gebakken banaan

Vandaag had ik gewoon weer eens zin in nasi en ik houd niet van de kant-en-klare nasikruiden... Dus ik ben naar de toko gegaan waar ik wat kruiden gekocht heb en daar kwam ik bakbananen tegen! Onderstaand recept is wat er uiteindelijk op mijn bord terecht kwam.

Benodigdheden (voor 4 personen):
300 gram rijst
300 gram kipfilet
1 ui
1 teentje knoflook
3 eetlepels ketjap manis
2 theelepels ketoembar (gemalen koriander)
2 theelepels gemalen laos
1/2 zakje soepgroenten (prei, winterpeen, bloemkool, selderij)
1 handje diepvriesdoperwten
3 eieren
peper

twee of drie bakbananen
50 gram bloem
20 gram suiker
1 ei
halfvolle of magere melk
1 snufje zout
1 liter zonnebloemolie

Kook de rijst en laat het afkoelen. Snijd de kipfilet in blokjes en bak deze met een eetlepel ketjap en wat gemalen peper snel bruin. Haal de kipfilet uit de pan en veeg de pan schoon met een keukenpapiertje. Bak de ui, de soepgroenten, de doperwten en de knoflook goudbruin. Roer de laos, de ketoembar, de ketjap en de rijst door de groenten en bak het geheel al omscheppend nog even door. Voeg als laatste de kip toe en bak het geheel vervolgens al omscheppend nog 5 minuten door.

Bak in een andere pan de drie eieren gaar.

Verwarm 1 liter zonnebloemolie in een pan. Maak een mengsel van de bloem, de suiker, het zout, het ei en een scheut melk (het moet pannen- koekenmixdik zijn). Schil de bananen en snijd de bananen in de lengte in plakken. Haal de banaanplakken door het mengsel, de bloem en het mengsel en bak ze in de olie rondom bruin.

Serveer de nasi met de gebakken ei en de gebakken banaan. En haal je stokjes maar tevoorschijn!

Milionairskoeken

De laatste weken ben ik helemaal gek van Milkachocolade met caramel. Een paar jaar geleden was ik helemaal gek van de Digestive koeken van Verkade met een caramellaagje. Nu heb ik een recept gekregen waarmee ik zelf dit soort koekjes kan maken!

Alleen voor de koffiemelk zoek ik nog een alternatief, het heeft toch een bepaald nasmaakje waar ik niet erg dol op ben...

Benodigdheden:

Deeg
- 175 g bloem
- 125 g boter in stukjes
- 4 el donkerbruine suiker

Tussenlaag
- 55 g boter
- 4 el suiker
- 400 g gecondenseerde (koffie)melk

Bovenlaag
- 150 g chocola (met of zonder gebroken hazelnoten)

Verwarm de oven voor op 190 °C. Meng de bloem in een kom met de boter tot er kruimels ontstaan. Voeg de suiker toe en kneed het tot een stevig deeg. Rol het deeg uit tot een plak van 23x23, prik er gaatjes in en bak het 20 minuten . Laat het vervolgens afkoelen.

Breng voor de vulling de boter, suiker en gecondenseerde melk al roerend aan de kook in een (anti-aanbak)pan. Op laag vuur 5-6 minuten zonder roeren laten doorkoken tot het een dik mengsel is (dat loslaat van de zijkant van de pan). Schenk de vulling op de deegbodem en laat het afkoelen en uitharden in de koelkast.

Smelt de chocolade voor de chocoladelaag au bain marie en schenk het over de uitgeharde caramellaag. Laat vervolgens weer afkoelen en snijdt het vervolgens in stukken (een pizzasnijder is hier erg handig voor).

woensdag 24 september 2008

Hete bliksem met mosterdkarbonade

Ik houd van aardappelen. Van makkelijk. Van gerechten uit één pan. Dus ik houd ook van stamppotten! Vandaag heb ik een Oud-Hollandse stamppot gemaakt, Hete Bliksem. Iets wat ik al bijna 17 jaar niet meer gegeten heb, maar wel erg lekker vind. Doorregen spek of bloedworst vind ik minder lekker, dus heb ik gekozen voor een pittige mosterdkarbonade.

Benodigdheden (voor één persoon):
3 aardappelen
1 Goudreneitte
1 Royal gala
kaneel

1 schouderkarbonade
1/2 theelepel honing
3 theelepels grove mosterd
peper, zout

Schil en snijd de aardappelen in kleine stukken. Kook de aardappelen (tien minuten) en schil en snijd beide appels in blokjes. Meng de honing en de mosterd, maal peper en zout over de karbonade, besmeer het met de mosterd en bak het bruin in een grill- of koekenpan. Voeg de appelblokjes en wat kaneel toe aan de aardappelen en kook het geheel nog tien minuten door. Giet het mengsel af en stamp het fijn.

Voorzichtig met eten, want zoals de naam al zegt, blijft het erg lang heet!

Spinazietaart

Ik ben werkelijk gek de vele gerechten die je kunt maken in een oven. Van simpele restjesschotels tot luxe grillmenu's, de oven is zo heerlijk veelzijdig! Het is een categorie die in mijn kookboek niet mag ontbreken.

Een van onze favorieten is de spinazietaart. Een simpele quiche waarin veel variaties mogelijk zijn. Gehakt, vegetarisch, extra champignons, gedroogde tomaat of stukjes paprika of ui, je kunt er alle kanten mee op.

Benodigdheden:
3 a 4 plakjes bladerdeeg
450 gram spinazie a la creme
2 a 3 eieren
1 teentje knoflook
een beetje paprikapoeder
100 gram geraspte kaas

Naar smaak toe te voegen:
100 gram champignons en/of
100 gram gedroogde tomaat en/of
1 rode paprika en/of
1 blanke ui

250 gram rundergehakt

Laat de oven voorverwarmen op 220 graden en ontdooi de plakjes bladerdeeg. Bak het vlees, eventueel samen met de toegevoegde groenten gaar. Meng in een kom de ontdooide spinazie, een teentje geperste knoflook, wat paprikapoeder, het vlees en de eventuele extra groenten met de geklopte eieren.

Bestrijk de springvorm met olijfolie of licht gesmolten boter en bedek de bodem en randen met de bladerdeeg. Verdeel het mengsel over de bodem en bestrooi dit met de geraspte kaas.

Zet het geheel in de oven en bak het in 40 tot 45 minuten gaar.

maandag 15 september 2008

Joegoslavische gehaktrolletjes

Gistermiddag kreeg ik een sms met de vraag of ik zin had om te komen bbq. Natuurlijk wil ik bbqen! De tomatengehaktballetjes heb ik op een spiesje geregen, ik heb hamlapjes ontdooit en aardappeltjes in blokjes gesneden en gekruid met wat massala.

Ja, deze jongen wist precies wie hij uitnodigde om te komen bbqen! Een aantal weken geleden heeft hij een grote bbq georganiseerd waarvoor ik het vlees voorbereidt heb. Een van de recepten waren onderstaande Joegoslavische gehaktrolletjes. Van origine worden de gegrilde gehaktrolletjes gegeten met platbrood, zoals kebab ook gegeten wordt. Ik maak ze voornamelijk om lekker te grillen of als vervanger van de gehaktbal!

Benodigdheden (voor ongeveer 8-10 rolletjes):
750 gram mager rundergehakt of lamsgehakt1 gesnipperde rode ui
2 teentjes geperste knoflook
2 theelepels paprikapoeder
2 theelepels fijngehakte (gedroogde of verse) munt
2 eetlepels fijngehakte peterselie
1 losgeklopt ei
1 verkruimeld beschuit
zout en peper

Bereiden:
Gehakt mengen met ui, knoflook, paprikapoeder, peterselie, munt, ei, beschuit en zout en peper. Vorm van het mengsel rolletjes van ongeveer 8 cm lang en 2 cm dik en laat deze, ruim een half uur en afgedekt, rusten om op smaak te komen.

Verhit de olie in een koekenpan of grillpan (of zet de BBQ/grill aan) en bak of gril ze in ongeveer 15 minuten lichtbruin en gaar. Draai ze tijdens de bereiding regelmatig om.

Erg lekker met mosterd!

zondag 14 september 2008

Italiaanse tomatenballetjes

Voor de spinazietomaatomelet heb ik een potje tomatentapenade gekocht. Maar na openen is zo'n potje nog maar vijf dagen houdbaar. Vandaag ga ik daarom iets nieuws proberen en Italiaanse tomatenballetjes maken.

Benodigdheden (ongeveer 18 balletjes):
300 gram rundergehakt
2 volle theelepels tomatentapenade
1 afgestreken eetlepel italiaanse kruiden
halve verkruimelde volkoren beschuit
paprikapoeder, peper en zout

Het is heerlijk simpel. In een schaal de gehakt verkruimelen en alle ingredienten toevoegen en door elkaar mengen. Daarna draai je er kleine (tapasformaat) balletjes van en die bak je snel bruin in een hapjespan. Of je rijgt ze op een spies en legt ze op de BBQ totdat ze helemaal gaar zijn.

woensdag 10 september 2008

Spinazie-tomaatomelet

Ik woon alleen en daarom koop ik eigenlijk altijd een doosje eieren van zes stuks. Maar deze week heb ik bij toeval een doosje van tien stuks gekocht. En omdat ik nu met een klein overschot aan eieren heb, bedacht ik me dat ik weleens zo'n gevulde omelet kon proberen te maken. Erg lekker!

Benodigdheden:
1 aardappel
125 gram ontdooide gehakte bladspinazie (zonder creme)
2 a 3 eieren (afhankelijk van de grootte)
2 theelepels gedroogde tomatentapenade
1 teentje knoflook
peper
zout

Eventueel toe te voegen:
geraspte/plakjes kaas
15 gram achterham, in reepjes gesneden

Schil of boen de aardappel en snijd deze in kleine blokjes. Bak de blokjes even aan en voeg de gepelde, geperste knoflook, de eventuele ham, de tapenade en de bladspinazie toe. Bak het geheel gaar en schep het over in een mengkom. Klop de eieren los, breng het op smaak met wat peper en zout en meng ze met het aardappel-spinaziemengsel. Doe dit mengsel in de koekenpan, strooi er de eventuele kaas overheen, en bak het met deksel op de pan in ongeveer vijf minuten gaar op gematigd vuur.

Erg geslaagd vond ik! Ik denk dat ik vaker gevulde omeletten ga eten.

dinsdag 9 september 2008

Een broodje ei mét

Het is heerlijk om jezelf op een vrije dag te verwennen met een uitgebreid ontbijtje of een vroege lunch. Uitgebreid tafelen met crossaints en diverse smeerseltjes, dat kent bijna iedereen wel. Maar wat een van mijn vrienden me onlangs als lunch voorschotelde, was wel erg lekker!

Benodigdheden:
2 boterhammen (volgens hem wit, maar op bruin smaakte het ook heerlijk)
sweet chilli-saus van gotan
2 of 3 eieren
4 rondjes of 6 stroken katen- of ontbijtspek

Bak de spek heerlijk krokant en besmeer ondertussen de boterhammen met een dun laagje sweet chilli-saus. Leg de spek op de boterhammen. Bak de geklutste eieren en leg deze bovenop de spek.

Het is geen mager recept, maar zo nu en dan moet dat kunnen toch?

maandag 8 september 2008

Liefdevolle minicakejes

Vorig jaar heeft de Duitse Playboy een test gedaan om te kijken of liefde echt door de maag gaat. Ruim een derde van de ondervraagde mannen gaf als antwoord dat vrouwen mannen het grootste plezier door hun lievelingskostje te bereiden. Dit scoorde zelfs hoger dan seks!

Om mijn eigen vriend te laten zien hoe gek ik op hem ben, verdwijn ik regelmatig in de keuken om iets lekkers voor hem te maken. Vandaag waren dat minicakejes.

Als basisrecept (voor ongeveer 15 minicakejes) gebruik ik:
175 gram zelfrijzend bakmeel
115 gram zachte boter
115 gram gele basterdsuiker
2 eieren
1 eetlepel vanilleyoghurt

Vandaag heb ik twee vullingen gemaakt. Een appelkaneel-vulling en een witte chocolade framboos-vulling. Hiervoor heb ik gebruikt:
een halve elstar appel, in blokjes gesneden en bestrooit met kaneel
zes blokjes geraspte of fijngestampte witte chocolade en
75 gram frambozen, in vieren gesneden

Roer in een kom de gele basterdsuiker met de zachte boter tot een licht en romig mengsel. Klop er geleidelijk de eieren en daarna de yoghurt door. Vouw er voorzichtig het meel door.

Verwarm de oven voor op 200 graden en zet de cakevormpjes vast klaar. Pak een tweede kom en doe hier een deel van het deeg in. Voeg in de ene kom de appelkaneel toe en in de andere de gestampte witte chocolade en de frambozen. Doe in elk vormpje een eetlepel van het deeg en bak de minicakejes in ongeveer 12-15 minuten gaar.

zondag 7 september 2008

Tonijnsalade met aardappel en sperciebonen

Voorgaande week zijn Vriend en ik gaan camperen in Limburg. Erg leuk, ware dat het weer toch iets tegenviel. De eerste dag hebben we (onderweg) bij de Burger King gegeten, voor de tweede dag heb ik thuis-klaargemaakte macaroni meegenomen, we zijn twee dagen uit eten geweest bij een Ierse pub en de overige twee dagen heb ik gekookt op de camping. Met maar een gasstelletje moesten we ons een beetje behelpen, maar een van de gerechten was erg geslaagd.

Het is een recept van AllerHande, die ik tegenkwam op een ander blog. Ik heb het thuis eens uitgebreid gemaakt, op de camping heb ik het zo simpel mogelijk gehouden. Gewoon met gekruide aardappeltjes, tonijn met lichte-mayonaisedressing, sperciebonen en een blikje mais.

Het originele recept (voor twee personen) is:
250 gram aardappelen, iets kruimig en ongeschild
250 gram sperciebonen
1 blikjes tonijn in mayonaise (a 185 gram)
1 theelepel citroensap
1 klein blikje crispy maiskorrels
1 klein sjalotje
1 teentje knoflook
1 eetlepel fijngesneden krulpeterselie
1 theelepel paprikapoeder

Snijd de aardappelen en kook ze in 15 minuten gaar. Snijd de sperciebonen en en voeg ze de laatste 8 minuten toe aan de kokende aardappelen. Open ondertussen de tonijn en maak het los met een vork. Stamp de knoflook fijn en snijd het sjalotje in hele fijne ringen. Schep de citroensap, de paprikapoeder, de knoflook, het sjalotje en de krulpeterselie erdoor en breng het verder op smaak met wat versgemalen peper en zout. Giet de aardappelen en sperciebonen af en roer de mais en de tonijn erdoor.

Een heerlijk makkelijk, maar toch luxe en smakelijk gerecht!

Intro

Al een aantal jaren ben ik steeds vaker en langer in de keuken te vinden. Toen ik thuiswoonde, aten we nooit heel bijzonder. Maar eenmaal uit huis leerde ik een Surinaams gezin kennen, waar eten en koken een speciale, sociale gebeurtenis is. Geinspireerd door wat zij op tafel zette, ben ik mezelf ook gaan verdiepen in verschillende kookkunsten. Door de jaren heeb heb ik behoorlijk wat recepten verzameld die ik nog eens wil maken en een boel recepten geprobeerd te maken.

Ik ben geen chefkok, ik twijfel eraan of ik een hobbykok genoemd kan worden. Maar ik heb plezier in koken, ontdek steeds meer en heb hiermee een nieuwe hobby gevonden.