donderdag 29 april 2010

Aardappelgratin

Gisteren vierden mijn vriend en ik ons 1,5 jarig jubileum. Aangezien het gewoon een werkdag was, besloot ik uitgebreid en lekker te gaan koken. De liefde van de man gaat immers door de maag. ;-)

Omdat ik gek ben op aardappelen, maar hij deze gewoon gekookt niet lekker vindt, besloot ik een aardappelgratin te gaan maken. Iets wat ik eigenlijk alleen eet tijdens buffetten in een restaurant. Na het zoeken van een aantal recepten, bleek het eigenlijk erg simpel te zijn!

Benodigdheden:
700 gram aardappelschijfjes (of zelf schillen, snijden en voorkoken)
200 ml slagroom (voor een magere variant, 50-100 ml vervangen door volle melk)
60 gram geraspte Gruyere kaas
25 gram boter
1 teentje knoflook
peper en zout
eventueel wat nootmuskaat

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Dep de aardappelschijfjes droog (anders houdt het zetmeel de slagroom dun). Vet een ovenschaal in en leg de aardappelschijfjes hier dakpansgewijs in. Bestrooi elke laag aardappelschijfjes met de geraspte kaas, peper, zout en nootmuskaat. Mix de slagroom en eventuele melk met een geperste knoflook en giet dit over de aardappelen. Verdeel de boter over de toplaag en zet het geheel 50-60 minuten in de oven.

Wij hebben dit gisteren gegeten met mexicaanse ribeye en sperciebonen gewikkeld in katenspek.

zondag 18 april 2010

Kaas-Uienquiche

Bij mijn vriend in de familie eten ze graag het Engelse gerecht "Cheese and Onion Pie". Omdat ik dit wat veel werk vind, heb ik hier vorige week een alternatief op gemaakt. Een die bij mijn vriend goed in de smaak is gevallen!

Benodigdheden:
4 a 5 plakjes roomboterbladerdeeg
2 a 3 eieren
200 ml creme fraiche of kookroom
6 a 7 uien
1 teentje knoflook
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel grove mosterd
1 gekookte aardappel
150 gram geraspte oude kaas
100 gram geraspte parmezaanse kaas
20 gram boter (en extra om in te vetten)

Bereiden:
Verwarm de oven voor en ontdooi de bladerdeeg. Snijdt de uien in grove snippers en fruit deze in de boter aan. Vet de springvorm in en bekleed deze met de bladerdeeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet het 10 minuten in de oven. Voeg de kruiden, de mosterd en de in blokjes gesneden aardappel toe aan de uien. Mix ondertussen de ei en de kookroom tot een geheel en voeg hieraan de geraspte kazen toe. Voeg vervolgens ook de gekruide uien aan de kaasmix toe en vul hiermee de springvorm. Bedek de toplaag met een extra laagje kaas en bak het in 30-40 minuten goudbruin.

Lekker met grote krokante vissticks, witte bonen in tomatensaus en kreukelfrieten.