donderdag 17 juni 2010

Ketjapspiesjes met champignon

Een paar weken geleden hebben we heerlijk indoor geBBQt. En omdat ik toch wat op mijn eetpatroon aan het letten ben, heb ik zelf het vlees bereid. Naast de kip- en zalmspiesjes, een volle salade en lekkere aardappeltjes uit de oven, kwam ik erachter dat ik nog wat gehakt en kastanjechampignons in de koelkast had liggen. Daar dacht ik ook een lekker spiesje van te maken. Na wat snuffelen tussen de kruiden, besloot ik de ketjap te gebruiken en de spiesjes werden een grote aanrader! We hebben enorm zitten smullen!

Benodigdheden (2 spiesjes):
150 gram rundergehakt
2 grote kastanjechampignons
2 eetlepels gematigd zout basisgehaktkruiden
1 teentje knoflook
een paar flinke scheuten ketjap medja

Bereiden:
Meng het gehakt met de kruiden, een geperst teentje knoflook en de ketjap en laat dit tien minuten intrekken. Maak van het gehakt zes of acht balletjes,snijd de grote kastanjechampignons in vieren of wat kleinere kastanjechampignons in tweeen.

Rijg de balletjes en de kastanjechampignons om en om op een spies. Verwarm ondertussen de grillpan, de oven of de bbq en bak de spiesjes in tien minuten gaar.

Morgenavond staat het weer op het menu. Deze keer als stukje vlees bij een normaal gerecht. Dat is weer eens iets anders dan een simpele gehaktbal toch?

maandag 14 juni 2010

Thaise nasi

In onze plaatselijke AH XL staat regelmatig iemand te koken met de bonusartikelen. Een erg aardige vrouw, die onlangs helemaal in haar element was met de Thaise nasi. Ik heb wat geproeft en vond dat er erg veel smaak aan zit, terwijl ik eigenlijk niet van rijstgerechten houd. Deze Thaise nasi is nu een echte favoriet!

Benodigdheden (4 personen):
400 gram pandanrijst
375 gram kipfilet
400 gram Thaise roerbakgroenten
1 pakje Conimex mix voor nasi speciaal
2 eetlepels Conimex kerrie djawa
1 ui
2 teentjes knoflook
arachideolie

Bereiden:
Kook de rijst, eventueel met wat zout of ketjap, gaar. Laat de rijst vervolgens zonder deksel koud worden en schep het ondertussen regelmatig om.

Snijdt ondertussen de kipfilet in reepjes en meng deze in een kom met de marinademix, de kerrie en drie eetlepels arachideolie. Pel en snijd de ui in halve ringen en de knoflook in dunne plakjes.

Zet een grote wok op het vuur en laat deze goed heet worden. Schenk er wat arachideolie in en roerbak de kip ongeveer 5 minuten. Voeg de ui, de knoflook, de roerbakgroenten en de Conimex groentenmix toe aan de kip en wok dit wederom 5 minuten mee. Schep tot slot dde afgekoelde rijst door de kipmetgroenten-mix en wok het geheel nog 3 tot 5 minuten totdat alles door en door warm is.

Om het nog completer te maken, kun je het gerecht nog aanvullen met een gebakken eitje, Conimex uitgebakken uitjes en mild gekruide kroepoek.