dinsdag 28 december 2010

Tuna melt

Een blik in de kast laat me zien dat die wel erg vol is. Twee kerstpakketten met boodschappen die je normaal niet koopt, vullen de planken snel op. Hier een kaas, daar een potje pesto, nog een potje pesto, een potje tomaten, een zak pasta. Waarom zijn die pakketten toch elke keer weer Italiaans? En hoe gaan we dat allemaal op krijgen?

Voor de kappertjes en de zongedroogde tomaat heb ik alvast iets lekkers bedacht. Met geen zin om weer de keuken in te gaan, maar wel zin in iets anders dan ik normaal eet, werd het een simpel recept. Lekker als lunch, maar ook prima te doen als diner of misschien zelfs als avondsnack.

Benodigdheden:
halve ciabatta, reeds afgebakken
1 blikje tonijn, met light mayonaise
1 kleine rode ui, gesnipperd
4 zongedroogde tomaatjes, in stukjes
kappertjes
peterselie
peper
zout
paprikapoeder
geraspte kaas

Bereiden:
Meng de tonijn met ui, tomaat, peper, zout, paprikapoeder en peterselie tot een smeuig geheel. Snijd de ciabatta doormidden en besmeer met de tonijnmix. Strooi er een aantal kappertjes en geraspte kaas eroverheen en zet het geheel in de oven totdat de kaas gesmolten is.

zaterdag 4 december 2010

Grootmoeders drie-in-de-pan

Oh wat kan ik me dit gerecht nog goed herinneren! Ik vond het zo'n verrassing toen ik dacht saaie pannenkoeken te gaan eten bij iemand anders thuis en er opeens ook van die kleine gevulde pannenkoekjes lagen. Met een grote schep basterdsuiker eroverheen echt om te smullen!

Omdat het vandaag de Nationale Antipakjesdag is, ben ik in het Haagse Kookboek (ja, die van de huishoudschool, achtenvijftigste druk, geschreven in 1934) op zoek gegaan naar het recept. Lekker als lunch op een koude en witte winterdag of als avondeten met de kinderen op pakjesavond.

Benodigdheden: (12 stuks)
200 gram zelfrijzend bakmeel
2dl koude melk en 1 ei
3 gram zout
100 gram krenten en rozijnen of 1 tot 2 appelen
(of in mijn geval 50 gram krenten en rozijnen en een kleine appel)
boter

Bereiden:
Meng het bakmeel met het zout, 1,5dl melk en het ei tot een glad beslag. Voeg al roerende de rest van de melk toe. Was de krenten en rozijnen en laat deze uitlekken. Of schil en snijd de appels in kleine blokjes. Doe boter in de koekenpan en laat deze goed heet worden. Voeg de krenten, rozijnen en/of de appel toe en roer deze door het beslag. Bak met een eetlepel van dit beslag koekjes (er passen er drie in de pan). Keer ze om als de onderkant mooi bruin is en de bovenkant droog is. Bak de tweede kant ook vlug bruin en serveer ze met suiker.

donderdag 2 december 2010

4 december Anti-pakjesavond!

Foodblogger Karin van de website Koken met Karin heeft onlangs een kookboek uitgebracht waarin recepten zonder zakjes en pakjes in beschreven staan. Omdat we in Nederland toch wel erg veel met pakjes, zakjes, potjes, blikjes en andere verpakkingen koken, heeft ze daarnaast ook de Nationale Antipakjesavond uitgeroepen.

De Antipakjesavond vind plaats op 4 december. Het doel is om zoveel mogelijk mensen te inspireren te koken met verse producten, echte kruiden en specerijen en te laten zien dat het helemaal niet moeilijk of ingewikkeld hoeft te zijn, maar het wel veel lekkerder smaakt en ook nog eens gezonder is. Ter inspiratie heeft ze alvast een aantal recepten van haar en andere foodbloggers verzameld.

Als fan van koken en lekker eten, heb ik voor jullie ook een aantal recepten op een rijtje gezet:
* Roerbakspruitjes met worst
* Stoofpotje met kastanjechampignons
* Erwtensoep
* Aardappelgratin
* Kaas met uienquiche
* Gevulde nasi met bakbananen
* Joegoslavische gehaktrolletjes
* Minimuffins met framboos of appel

Mijn andere recepten zijn ook zoveel mogelijk zonder pakjes en zakjes geschreven, met hier en daar een kleine aanpassing kun je die natuurlijk ook maken op de Antipakjesavond!

Roerbakspruitjes met worst

Ik kan er niets aan doen, ik houd van spruitjes. En wat ik nog leuker vind, is mensen die altijd zeggen dat ze spruitjes niet lekker vinden, spruitjes te laten eten. Iets niet lekker vinden, is vaak aangeleerd. Of door gedrag van je omgeving, of door een slechte ervaring, of gewoonweg omdat nog nooit iemand het goed of lekker voor je heeft bereidt.

Spruitjes is, net als witlof, een groente die vaak overkookt wordt. Maar door ze knapperig te houden, smaakt het erg lekker!

Benodigdheden (twee personen):
300 gram spruiten
1 rode paprika
125 gram champignons
1 runderbraadworst
125 gram gerookte spekblokjes
1 kleine ui
1 teen knoflook
ketjap manis

Bereiden:
Halveer de spruiten, snijd de champignons in kwarten en de paprika in reepjes. Wok de spruiten 5 minuten voor. Knip ondertussen de runderbraadworst over de lengte doormidden en vervolgens in stukjes. Leg de spruiten apart en schroei het vlees aan alle zijden dicht. Snipper de ui en de knoflook en voeg deze samen met de spekblokjes en een scheutje ketjap manis toe aan de runderbraadworst. Voeg vervolgens de voorgewokte spruiten, de champignons en de paprika toe en wok het geheel gaar.

Je kunt het wokgerecht serveren met een lekkere aardappelpuree, maar wij vinden het zo lekker dat de aardappelen overbodig zijn!