zondag 17 juli 2011

Linzencurry

Ik ben niet zo experimenteel met exotische oosterse recepten, meestal eet ik zulke gerechten als ik op bezoek ben bij vrienden of familie. Onderstaande linzencurry heb ik vorig jaar gegeten bij mijn schoonmoeder. Het was echt heerlijk! En naast lekker, zijn de linzen en groenten in dit gerecht natuurlijk ook erg gezond. Na een paar weken twijfelen heb ik het recept eens opgevraagd. Mijn eerste poging om het zelf te maken is redelijk gelukt. Het vergt nog wat oefening om de linzen niet te overkoken terwijl de rest van de groenten nog niet volledig gaar zijn. Proef dus vooral als je dit recept volgt, want de tijden (en hoeveelheden) zijn uit de losse pols geschreven.

Benodigdheden:
150 g uien
1-2 courgettes
1 winterpenen
150 g (fijne) linzen
Patak’s currypasta
ongezouten cashewnoten
1 appel
Optioneel: 150 g kipfilet
Naanbrood met koriander en knoflook

Bereiden:
Spoel de linzen met koud water en zet ze met ruim water op in een grote pan. Laat ze ongeveer vijftien minuten koken. Maak ondertussen de uien, courgettes en wortelen schoon en snijd ze in kleine stukjes.

Als je kipfilet toevoegd, bak deze dan snel gaar, niet te bruin en voeg vervolgens de uien toe. Fruit de ui aan en voeg de wortelen en courgettes toe samen met 0,5 dl water en een kwart pot Patak’s currypasta. Roer alles goed door elkaar en doe vervolgens de voorgekookte linzen erbij. Laat het nog een kwartier tot twintig minuten doorpruttelen.

Snijd de appel in blokjes en stamp de cashewnoten in brokken. Voeg dit vlak voor het serveren toe aan de curry. Dien het gerecht op met in de oven opgewarmd naanbrood.

dinsdag 12 juli 2011

Quiche met champignon en prei

Ik houd erg van quiches, hartige taarten en andere ovenschotels. Na tijden niets meer uit de oven te hebben gegeten was het vandaag hoog tijd weer eens een nieuw recept te bereiden. Ik speel bij quiches en hartige taarten wel altijd een beetje vals, want het maken van mijn eigen deeg voor de bodem doe ik niet. Gelukkig heeft de commerciele wereld hier een mooi alternatief voor bedacht, namelijk bladerdeeg!

Benodigdheden:
6 plakjes bladerdeeg
1 deelverpakking hamblokjes
1 deelverpakking gerookte spekjes
2 sjalotten
1 teentje knoflook
1 grote prei
1 bakje kastanjechampignons
150 gram geraspte kaas
3 eieren
200 ml slagroom
50 ml halfvolle melk
peper en zout

Bereiding:
Snipper de sjalotten en de knoflook en fruit deze in een hapjespan. Snijd de prei in fijne ringen en snijd de ringen in twee-en. Voeg dit toe aan de sjalotten en knoflook. Snijd de kastanjechampignons door de helft en vervolgens in plakjes. Voeg ook dit toe aan de sjalotten. Bak het geheel gaar en voeg wat peper en zout toe. Niet teveel, aangezien de spekjes ook zoutig zijn.

Verwarm de oven voor op 200 graden en ontdooi de bladerdeeg. Schep het mengsel in een bakje en bak de spekjes. Voeg de hamblokjes toe en bak deze kort mee. Voeg vervolgens het groentemengsel weer toe. Zet het vuur uit een vet de quicheschaal in.

Bedek de quicheschaal met de bladerdeegplakjes. Meng in een hoge kom de slagroom, melk en eieren. Vul de quicheschaal met het groentenmengsel. Strooi hierover de geraspte kaas en vervolgens het eimengsel. Zet het geheel 35 tot 45 in de oven tot de kaas goudbruin is en het eimengsel is gestold. Je kunt zien of het eimengsel voldoende gestold is door met een vork in de quiche te prikken. Is de vork vochtig dan is de quiche nog niet klaar.