donderdag 5 augustus 2010

Erwtensoep

Erwtensoep! Omdat het lekker is, en met de vele regenbuien deze zomer ook nu al wel weer kan.

Benodigdheden:
300 gram spliterwten
2 schouderkarbonades
1 speklap
1 hamlapje
1 zak (erwten)soepgroenten
2 sjalotten
1 boerenrookworst
1 klein laurierblaadje
1 kruimige aardappel
1 eetlepel zout

Bereiden:
Fruit de gesneden sjalotten aan en was ondertussen de spliterwten. Doe de spliterwten met 1,5 liter water, het verkruimelde laurierblad en 1 eetlepel zout in de pan en breng het geheel langzaam en roerend aan de kook. Voeg vervolgens het vlees (schouderkarbonade, speklap, hamlap) toe en laat dit 20-30 minuten sudderen. Roer het geheel regelmatig om en voorkom dat de erwten aanbranden.

Als je losse groenten (prei, winterpeen, knolselderij) gebruikt, maak deze dan schoon en snijd het in grove stukken. Voeg de groenten en de aardappel toe en laat het geheel nog 30 minuten zachtjes koken. Blijf roeren om te voorkomen dat de soep aanbrandt.

Haal het vlees uit de pan, ontdoe het van de botten en snijd het in grove stukken. Snijd ook de rookvlees in plakken. Voeg het vlees weer toe aan de soep en laat het nog 10 tot 15 minuten zachtjes doorkoken. Voeg eventueel nog extra zout en peper toe naar smaak.

Geen opmerkingen: