donderdag 29 april 2010

Aardappelgratin

Gisteren vierden mijn vriend en ik ons 1,5 jarig jubileum. Aangezien het gewoon een werkdag was, besloot ik uitgebreid en lekker te gaan koken. De liefde van de man gaat immers door de maag. ;-)

Omdat ik gek ben op aardappelen, maar hij deze gewoon gekookt niet lekker vindt, besloot ik een aardappelgratin te gaan maken. Iets wat ik eigenlijk alleen eet tijdens buffetten in een restaurant. Na het zoeken van een aantal recepten, bleek het eigenlijk erg simpel te zijn!

Benodigdheden:
700 gram aardappelschijfjes (of zelf schillen, snijden en voorkoken)
200 ml slagroom (voor een magere variant, 50-100 ml vervangen door volle melk)
60 gram geraspte Gruyere kaas
25 gram boter
1 teentje knoflook
peper en zout
eventueel wat nootmuskaat

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Dep de aardappelschijfjes droog (anders houdt het zetmeel de slagroom dun). Vet een ovenschaal in en leg de aardappelschijfjes hier dakpansgewijs in. Bestrooi elke laag aardappelschijfjes met de geraspte kaas, peper, zout en nootmuskaat. Mix de slagroom en eventuele melk met een geperste knoflook en giet dit over de aardappelen. Verdeel de boter over de toplaag en zet het geheel 50-60 minuten in de oven.

Wij hebben dit gisteren gegeten met mexicaanse ribeye en sperciebonen gewikkeld in katenspek.

Geen opmerkingen: