zaterdag 8 januari 2011

Oudhollandse ovenschotel

Na een paar weken glibberen over het ijs, is het buiten eindelijk weer aan het regenen en het waaien. De lente is weer een stukje dichterbij, voor mij het moment om nog even een lekkere ovenschotel te maken!

De weken van het ijs, heb ik gebruikt om mijn keuken eens grondig op te ruimen. Alles wat niet nodig is, mocht weg. Voornamelijk de pakjes en zakjes waar ik toch nooit iets mee doe. Dingen op voorraad kopen is leuk, maar dan moet je het wel gebruiken. Een vuilniszak vol verpakkingen is netjes de keuken uitgezet. Deze ovenschotel is dan ook heerlijk vers en volledig zelfgemaakt.

Benodigdheden:
250 gram gehakt
aardappelen
kleine prei
kleine winterpeen
een aantal champignons
een handjevol sperciebonen
sjalotje
teentje knoflook
peper
zout
peterselie
scheutje melk
ongezouten roomboter
geraspte kaas

Bereiden:
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Zet ze met ruim water op het vuur en breng ze aan de kook.

Kruid het gehakt met gehaktkruiden. Zet een hapjespan met een scheut olijfolie op het vuur. Rul het gehakt grof. Schil de winterpeen en snijd deze in blokjes. Voeg de winterpeen toe aan het gehakt. Snijd de prei en de sjalot in ringetjes en doe deze in de ovenschaal. Snijd de sperciebonen en champignons in vieren en voeg deze samen met het gesnipperde teentje knoflook toe aan het gehakt.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Neem de aardappelen van het vuur en stamp ze met een blokje roomboter en een scheutje melk tot een smeuige puree. Voeg er wat peterselie aan toe.

Neem de gehaktgroentenmix van het vuur en leg dit op de prei in de ovenschaal. Bedek het met de aardappelpuree. Strooi de geraspte kaas erover en zet het twintig tot dertig minuten in de oven tot de kaas goudbruin is.

Geen opmerkingen: