dinsdag 12 juli 2011

Quiche met champignon en prei

Ik houd erg van quiches, hartige taarten en andere ovenschotels. Na tijden niets meer uit de oven te hebben gegeten was het vandaag hoog tijd weer eens een nieuw recept te bereiden. Ik speel bij quiches en hartige taarten wel altijd een beetje vals, want het maken van mijn eigen deeg voor de bodem doe ik niet. Gelukkig heeft de commerciele wereld hier een mooi alternatief voor bedacht, namelijk bladerdeeg!

Benodigdheden:
6 plakjes bladerdeeg
1 deelverpakking hamblokjes
1 deelverpakking gerookte spekjes
2 sjalotten
1 teentje knoflook
1 grote prei
1 bakje kastanjechampignons
150 gram geraspte kaas
3 eieren
200 ml slagroom
50 ml halfvolle melk
peper en zout

Bereiding:
Snipper de sjalotten en de knoflook en fruit deze in een hapjespan. Snijd de prei in fijne ringen en snijd de ringen in twee-en. Voeg dit toe aan de sjalotten en knoflook. Snijd de kastanjechampignons door de helft en vervolgens in plakjes. Voeg ook dit toe aan de sjalotten. Bak het geheel gaar en voeg wat peper en zout toe. Niet teveel, aangezien de spekjes ook zoutig zijn.

Verwarm de oven voor op 200 graden en ontdooi de bladerdeeg. Schep het mengsel in een bakje en bak de spekjes. Voeg de hamblokjes toe en bak deze kort mee. Voeg vervolgens het groentemengsel weer toe. Zet het vuur uit een vet de quicheschaal in.

Bedek de quicheschaal met de bladerdeegplakjes. Meng in een hoge kom de slagroom, melk en eieren. Vul de quicheschaal met het groentenmengsel. Strooi hierover de geraspte kaas en vervolgens het eimengsel. Zet het geheel 35 tot 45 in de oven tot de kaas goudbruin is en het eimengsel is gestold. Je kunt zien of het eimengsel voldoende gestold is door met een vork in de quiche te prikken. Is de vork vochtig dan is de quiche nog niet klaar.

Geen opmerkingen: